Nov 23, 2022 | Uncategorized

Καλλιέργεια άνηθου σε γλάστρες και δοχεία
Salary

Job Overview

Καλλιέργεια άνηθου σε γλάστρες και δοχεία

Ο άνηθος είναι ένα γευστικό, φτερωτό πράσινο βότανο που χρησιμοποιείται για την παρασκευή τουρσιών άνηθου, την προσθήκη γλυκών στα πιάτα λαχανικών και τη γεύση σάλτσες. Τα φυτά άνηθου είναι δημοφιλή στους κηπουρούς επειδή είναι εύκολο να αναπτυχθούν, χάρη στις ικανότητες αυτοσποράς τους και τους ετήσιους κύκλους ανάπτυξης.

Ο άνηθος είναι ιδανικός για καλλιέργεια σε γλάστρες ή δοχεία, καθώς ο άνηθος κλαδεύεται εύκολα, επομένως χρειάζεται μόνο μικρό χώρο καλλιέργειας.

Τύποι άνηθου

Ανηθο

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες άνηθου, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή γεύση και εμφάνιση. Οι πιο δημοφιλείς τύποι άνηθου για καλλιέργεια είναι:

  • Άνηθος με φύλλα φτέρης: Μια νάνος ποικιλία άνηθου με κλασική γεύση άνηθου. Το φυτό φτάνει μεταξύ 12 και 18 ίντσες ύψος, απαιτώντας τουλάχιστον έξι ώρες ηλιακού φωτός την ημέρα
  • Superdukat: Μια συμπαγής ποικιλία άνηθου με πιο δυνατό άρωμα από τον τυπικό άνηθο. Το φυτό αναπτύσσεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα περισσότερα φυτά άνηθου, φτάνοντας μεταξύ 12 και 24 ίντσες ύψος
  • Μπουκέτο άνηθο: Επιδεικτική ποικιλία άνηθου με αρωματικό άρωμα άνηθου. Ο άνηθος μπουκέτο καλλιεργείται καλύτερα σε γλάστρες σε εξωτερικούς χώρους, παράγοντας κίτρινα λουλούδια και μεγαλώνουν έως και 36 ίντσες σε ύψος
  • Άνηθος μαμούθ Long Island: Μια ψηλή, θαμνώδης ποικιλία άνηθου με έντονη, νόστιμη γεύση άνηθου. Το φυτό μεγαλώνει μέχρι 36 ίντσες ύψος και 24 ίντσες κατά μήκος, επομένως είναι καλύτερο για μεγάλα δοχεία

Δοχεία και γλάστρες άνηθου

Επιλέξτε το δοχείο σωστού μεγέθους για την καλλιέργεια άνηθου, με βάση τον τύπο του άνηθου που θέλετε να καλλιεργήσετε.

Ο άνηθος έχει μακριές ρίζες, επομένως το δοχείο πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 12 ίντσες. Το δοχείο πρέπει να έχει πλάτος μεταξύ 10 και 12 ίντσες. Φυτέψτε μόνο ένα έως δύο φυτά ανά δοχείο για να δώσετε στον άνηθο άφθονο χώρο για να αναπτυχθεί.

Μην φυτεύετε άνηθο σε γλάστρες με κακή αποστράγγιση γιατί το υπερβολικά υγρό χώμα προκαλεί σήψη του φυτού.

Φύτευση και φροντίδα για τον άνηθο

Ανηθο

Ο άνηθος ζει δύο χρόνια, αλλά το φυτό αυτοσπορεύεται, πράγμα που σημαίνει ότι νέα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν στο ίδιο έδαφος την επόμενη σεζόν χωρίς επαναφύτευση.

Ο άνηθος είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φυτό, που ωριμάζει περίπου στις 90 ημέρες όταν καλλιεργείται έξω. Ο άνηθος χρειάζεται θερμοκρασίες περίπου 68°F και πλήρες ηλιακό φως για να ευδοκιμήσει.

Φύτευση άνηθου

Για να φυτέψετε άνηθο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Φυτέψτε τον άνηθο σε εσωτερικούς χώρους τον Απρίλιο ή φυτέψτε τον άνηθο σε εξωτερικό χώρο μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου. Πριν από τη φύτευση, αποθηκεύστε τους σπόρους σε σκοτεινό, ξηρό μέρος
  2. Γεμίστε τα δοχεία με υγρό, γόνιμο χώμα. Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία έχουν καλή αποστράγγιση για να αποτρέψετε την υπερχείλιση
  3. Ο καλύτερος τρόπος για να φυτέψετε τον άνηθο είναι από σπόρους. Σπείρετε σπόρους άνηθου περίπου ¼ ίντσας κάτω από το χώμα, σε απόσταση περίπου 18 ιντσών (ή σε ξεχωριστά δοχεία, εάν έχετε χώρο μόνο για ένα φυτό άνηθου ανά δοχείο)

Φροντίδα άνηθου

Η φροντίδα του άνηθου είναι εύκολη επειδή το φυτό είναι συμπαγές και προσαρμόζεται τόσο στην εσωτερική όσο και στην εξωτερική ανάπτυξη. Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα του άνηθου, που προκαλεί τη σήψη των ριζών, ή τη φύτευση άνηθου σε σκιερό μέρος, που μειώνει την παραγωγή λαδιού του βοτάνου και την ένταση της γεύσης του.

Οδηγός φροντίδας άνηθου
Απαιτήσεις για τον ήλιο Πλήρης ήλιος, μεταξύ έξι και οκτώ ωρών ηλιακού φωτός την ημέρα
Πρόγραμμα ποτίσματος Νερό δύο φορές την εβδομάδα
Εδαφικές Ανάγκες Υγρό, γόνιμο έδαφος που περιέχει οργανική ύλη (όπως σάπια κοπριά ή λίπασμα κήπου)
Λίπανση Προσθέστε μια ελαφριά ποσότητα λιπάσματος στο έδαφος πριν φυτέψετε τους σπόρους

Μερικά κοινά παράσιτα και ασθένειες που επηρεάζουν τα φυτά άνηθου είναι:

Κάμπιες Swallowtail

Οι κάμπιες, ειδικά οι κάμπιες της χελιδονοουράς, είναι γνωστό ότι τσιμπούν τα φύλλα του άνηθου. Αφαιρέστε τις κάμπιες όταν τις δείτε και ψεκάστε το φυτό με εντομοκτόνο για να αποθαρρύνετε τις κάμπιες να επιστρέψουν.

Alternaria Blight

Ένας μύκητας γνωστός ως μάστιγας Alternaria προσβάλλει τα φυτά καθώς αρχίζουν να σχηματίζονται οι σπόροι, προκαλώντας κιτρίνισμα στα φύλλα που πέφτουν. Τραβήξτε όλα τα προσβεβλημένα φυτά από το έδαφος και επεξεργαστείτε τα υπόλοιπα φυτά με ένα μυκητοκτόνο για να αποτρέψετε την εξάπλωση του μύκητα.

Αφίδες

Οι αφίδες, ή τα ζωύφια δέντρων που ρουφούν χυμό, τρώνε φύλλα άνηθου και αποδυναμώνουν το φυτό. Όταν το φυτό ανθίζει, προσελκύει πασχαλίτσες που τρώνε αφίδες και ο αριθμός των αφίδων θα πρέπει να μειωθεί. Εάν το πρόβλημα των αφίδων είναι σοβαρό, αφαιρέστε τα έντομα ψεκάζοντας νερό αναμεμειγμένο με σαπούνι πιάτων στα φύλλα.

Νόσος νάνου ετερόκλητου καρότου

Η νόσος του ετερόκλητου νάνου καρότου είναι μια ιογενής λοίμωξη, που μεταδίδεται από τις αφίδες, που προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη των φυτών και κόκκινο ή κίτρινο αποχρωματισμό των φύλλων. Αποτρέψτε την ασθένεια του ετερόκλητου νάνου καρότου ελέγχοντας τις αφίδες στον άνηθο.

Συγκομιδή Άνηθου

Ανηθο

Ο άνηθος πρέπει να συλλέγεται περίπου έξι έως οκτώ εβδομάδες μετά τη φύτευση ή μόλις το φυτό έχει τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε φύλλα.

Για να μαζέψετε με ασφάλεια τον άνηθο, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό ψαλίδι για να κόψετε τους μίσχους των φύλλων όπου συναντούν το σημείο ανάπτυξης στο κύριο στέλεχος του φυτού. Εναλλακτικά, τσιμπήστε τους μίσχους των φύλλων για να τα τραβήξετε με το χέρι.

Συγκομίστε μόνο το ένα τρίτο του φυτού άνηθου κάθε φορά για να αποτρέψετε το φυτό να χάσει την ισχύ του. Ακολουθήστε μια ρουτίνα, όπως η συγκομιδή του φυτού κάθε μία ή δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το ρυθμό ανάπτυξής του.

Μετά τη συγκομιδή του άνηθου, ξεπλύνετε τα φύλλα και τις κεφαλές των λουλουδιών για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα έντομα. Αφήστε τον άνηθο να στεγνώσει κρεμώντας τον ανάποδα ή στρώνοντάς τον σε χαρτί κουζίνας για τέσσερις έως έξι ώρες.

Ο φρέσκος άνηθος διαρκεί 10 έως 14 ημέρες στο ψυγείο, αλλά η διάρκεια ζωής του μπορεί να παραταθεί με το στέγνωμα. Κρεμάστε τον άνηθο να στεγνώσει για έως και δύο εβδομάδες, στη συνέχεια θρυμματίστε το βότανο και τοποθετήστε τα θρυμματισμένα κομμάτια σε ένα αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης. Ο ξερός άνηθος διαρκεί δύο με τρία χρόνια.

Μπορείτε επίσης να κάνετε τουρσί άνηθο αλατώντας τον για λίγες μέρες για να απολαύσετε ένα ωραίο άνηθο τουρσί.

Καλλιεργήστε άνηθο στο σπίτι

Ο άνηθος είναι ένα αρωματικό, ταχέως αναπτυσσόμενο βότανο που εξοικονομεί χώρο που αναπτύσσεται εξίσου αφειδώς σε δοχεία όπως και στο έδαφος. Η καλλιέργεια άνηθου είναι ένα διασκεδαστικό χόμπι τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους κηπουρούς — χρειάζεστε μόνο ένα μεγάλο δοχείο, ένα ηλιόλουστο σημείο και μια χούφτα σπόρους άνηθου.
Job Requirements
Job ResponsibilitiesMore Latest Jobs

Care Giver Jobs in Dubai | Transguard Careers

We are looking for registered and experienced nurses who are interested in working as a private care giver for elderly patients across the UAE. Candidates must have experience in nationally accredited hospitals with the DHA license. Our healthcare client is keen to...

read more